Kosár
×

Keresés

Örökségünk

A Csíki- medence ideális a sörfőzéshez. Az itt találkozó tektonikus és vulkanikus lemezek jellegzetes, kristálytiszta forrásvizet eredményeznek, mely elengedhetetlen a kizárólag vízből, malátából és komlóból főzött kézműves Csíki Sör minőségéhez és ízéhez.

Ezen kívül, a sörfőzés korai kialakulásához járult hozzá az is, hogy az itteni ködös- fagyos klíma sem a szőlő, sem más gyümölcsök (pl. szilva, barack) termesztésének nem kedvező, így a csíkiaknak, bor és pálinka helyett, maradt a sör. A nagy hidegnek viszont volt egy jó oldala is: kora ősztől egészen késő tavaszig volt a helyes erjesztéshez és a megfelelő tároláshoz elengedhetetlen jég az Olt folyón.

A Csíkszentsimoni Szeszgyár fénykora és hanyatlása.
Az első 50 év (1942 - 1992): magyar világ, majd "dübörög" a szocializmus.

Az alapköveket egy mocsaras, ingoványos területen rakták le, a vasút közvetlen közelében. A szesz- és keményítőgyárat 1942-ben a Szövetség Gazdasági- és Hitelszövetkezet kolozsvári központja építette. Jött a háború, 1944 őszén a visszavonuló csapatok a gyárat leszerelték. 1945-ben egy bukaresti részvénytársaság vette bérbe és AMILEMN lévén helyezte üzembe, keményítő- , dextrin- és ládatermelési tevékenységet folytatva. A gyárat 1948-ban államosították. Később a szeszgyártás is bekerül a tevékenységi körébe.

Ezt majd fél évszázad kommunizmus követi, miután 1991-ben a vállalat Kereskedelmi Részvénytársasággá alakul, állami alappal.

Ezt az üzemet vásárolta meg 2013-ban a Lixid Project Kft., erősen lerobbant állapotban. Az felújítás során az épületekből jószerivel csak a falak maradtak, sőt, sok helyen még az se.

2014 őszére, sok munkával, a Kárpát- medence egyik legkiválóbb sörfőző mesterével, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közreműködésével sikerült újjáéleszteni a legendát és létrehozni a romokon a ma oly jól ismert és látogatott Csíki Sör Manufaktúrát.

A kereslet oly nagy a termék iránt, hogy 2016-ban a Csíki Sör megnyitotta a második kézműves főzőházát, amellyel megnégyszerezte kapacitását. Az alapelvek az új üzemben a változatlanok: a hagyományok betartása, szigorúan csak víz, maláta és komló felhasználása modern kémiai anyagok és eljárások nélkül,valamint a minőség mindenek előtt.

A gyár vadonatúj, modern főzőháza, erjesztőtere, vagy éppen az impozáns kapacitású töltősora egyaránt lenyűgöző, a látogatók számára épített folyosóról megtekinthető és fényképezhető. A folyósó végén az utánozhatatlan hangulatú Skyybar várja a sör barátait.

 

Ugyanebben az évben (2016) elindult a Csíki Sör Magyarország Kft., melynek feladata a saját disztribúciós hálózat kiépítése és működtetése Magyarországon. 2017-ben került sor az ingyenes házhozszállítási szolgáltatás bevezetésére Magyarország teljes területén, ami, a megrendelések száma alapján, elnyerte a fogyasztók tetszését.