Robbantottak, hogy építhessenek Csíkszentsimonban

A csíkszentsimoni régi keményítő- és szeszgyár két, lepusztult állapotú épületét robbantották fel hétfőn. Helyükre új sörgyárat akarnak építeni, a jelenleg működő Csíki Sör Manúfaktúra létesítménye közvetlen közelében.

csiki sorgyar bovites vn 001_b

Robbantás utáni épületromok. A régi szeszgyár épületei helyére új sörgyár épül Csíkszentsimonban

Két olyan épületre, amelyekben valamikor gabonaáztató tartályok voltak, illetve a keményítőgyártás folyamata zajlott, bontási engedélyt kapott a Csíki Sör Manufaktúra. Ezt a két, meglehetősen leromlott állapotú ingatlant robbantotta fel hétfőn a beruházó megrendelésére egy szakcég.

„Hétfőn este két tervezett robbantás volt, az egyik sikerült, a másik kevésbé. Utóbbi során pár törmelékdarab ráesett az új gyárra, de különösebb kár nem történt” – nyilatkozta Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúrát működtető Lixid Project Kft. vezetője.

csiki sorgyar bovites vn 003_b

Jelenleg markológépekkel takarítják el az épületmaradványokat a helyszínről. A manufaktúra közelében található épületek bontására azért volt szükség, mert új sörgyár építését tervezik helyükre – tudtuk meg Lénárdtól. „Elindítottuk egy új termelő egységnek, gyakorlatilag egy új gyárnak az engedélyeztetését, amelyet a tavasszal be szeretnénk üzemelni” – árulta el. Hozzátette, erre azért volt szükség, mert a jelenlegi manufaktúra kapacitása már nem növelhető. Az új gyárba új főzőházat, új erjesztőt és új töltővonalat szerelnek be. „Háromszor akkora kapacitást fogunk beépíteni az új létesítménybe a régihez képest, így májustól négyszeresére növeljük a jelenlegi sörtermelést”  – osztotta meg terveiket a többségi tulajdonos.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/robbantottak-majd-epitenek-csikszentsimonban